Ana içeriğe atla

Ev Yapımı Lokum


Ev Yapımı Lokum





Bol şimşekli , gök gürültülü , sağanak yağışlı(Hemde ne sağnak!!Dışarıda göz gözü görmüyor dersem abartmış olmam sanırım) bir İzmir'den hepinize merhabalar sevgili dostlar..Gözlerimi odayı aytınlatan bir şimşekle açtıktan sonra bu gecenin seyri tamamen değişti bende..O saate kadar efendi efendi uyuyan ben , şimşeklerin etkisindenmidir yoksa gökgürültüsündenmidir yada cama olanca şiddettiyle vuran yağmurun sesindenmidir bilemedim ama bildiğim o saaten beri uykum firari olmuştur..O sebepten bu saate huzurlarınızdayım efendim bu saatte:))
  Aslında bugünkü rüzgardan ve havanın kapalı olmasından belliydi yağmur topladığı..Bugün kızımın YGS sınavına gireceği yeri keşfe gittik!!!Beni tatlı prensesim bu pazar YGS sınavına girecek diğer arkadaşları gibi.Allah boşa çıkarmasın evlatlarımızın emeklerini .Sınav günü kötü bir sürprizle karşılaşmayalım diye bir de ne kadar süre de sınav yerine ulaşabiliyoruz onu görelim diye düştük yollara..Aslında ikinci gidişimiz oldu bu:))İlk gittiğimizde listeler asılmamıştı..Bina numarası falan hiç birşey yoktu..O sebeple gittik ikinci kez..Baktık liste asılmış..Kızımın sınav giriş belgesinde yazılı olan salon numaraları da tamam..Bir terslik yok yani..Güle oynaya geldik eve..
 Herkes bir tarafa serildi..Bendenizde geçtim mutfağımaa..Baktım meyva sepetimdeki portakallar yavaş yavaş    aramızdan ayrılmak üzereler bende  hemen şimşek çaktı ve o portakallardan portakallı Pelte yapmaya karar verdim..Onu yaparken sütlü bir tarifle buluşturayım dedim pelteyi..Yanına bir de muhallebi..Ben çok eğlendim  bu lokumları yaparken..Resimlere bakarken anlayacaksınız ne demek istediğimi :))Eee benim uyku iyice açıldı baksanıza çenem nasıl düştü..Neyse susayımda sizi tarfile başbaşa bırakıp huzurlarınızdan ayrılayım usulcacık:))Kendinize çok çok iyi bakın..İşlerinizin ve sofranızın bereketli olması dileğiyle hayırlı cumalar dilerim..Sevgiyle ve afiyetle kalınız..

MALZEMELER:
PELTE İÇİN:
2 Portakal kabuğu rendesi ve3su bardağı portakal  suyu(Sıkma portakal olmalı)
1Paket vanilin
14 Kaşık toz şeker
5 Kaşık mısır nişastası
1Su bardağı su
MUHALLEBİ İÇİN:

5 Bardak süt
4Kaşık un
5Kaşık pudra şekeri
1 Paket vanilya
Ve lokumlarımız içinde hindistan cevizi

PELTENİN  YAPILIŞI:
Bütün malzemeler uygun büyüklükte bir tencereye alınır ve karıştırılır..Sonra çok harlı olmayan ocakta koyulaşana kadar pişirilir ve uygun bir kaba dökülür..Oda sıcaklığına gelene kadar beklenip buz dolabına kaldırılır..Ben su ile ıslatılmış  likör bardaklarına paylaştırdım..oda sıcaklığına gelince buz dolabına kaldırdım..İyice donduğuna( en az 3 - 4 saat geçmeli buzdolabında)karar verince su ile ıslatılmış bıçak yardımıyla kenarlarını çizip ters çeviriyoruz bardaklarımızı..Bardaklarımızı kaldırınca pelte hala bardaktaysa biraz daha derinleştirip tekrar deneyelim..Mutlaka çıkacaktır..çıktıktan sonra enlemesine 3 e  4e keselim peltelerimizi ve bolca hindistan cevizine bulayalım..portakallı lokumlarımız hazırdır artık:))
Portakallı Pelte

Ev Yapımı Lokum



MUHALLEBİNİN YAPILIŞI:
Bütün malzemeler karışırılır ve pişirilir..Muhallabi kıvamına gelip kaynamaya başladıktan 3-4 dakika sonra altını kapatalım..Çırpıcıyla güzelce çırpalım..Tepsiye dökelim..Oda sıcaklığına gelene kadar bekleyelim  sonra onuda buz dolabına yollayalım:))En az 5- 6 saat kalsın buz dolabında..Muhallebimiz iyice donuğuna göre onlarıda artık lokum formuna sokabiliriz:))Likör bardaklarını kalıp olarak kullanacağız..Likör bardağıyla kesip kaşık yardımıyla hindistancevizi dökülmüş tabağa alıyoruz ve hertarafını hindistan cevizine buluyoruz..Bütün muhallebi bitene kadar bu işlemi uyguluyoruz..Sonra servis tabağına bir portakallı ,bir muhallebilili lokum ekleyerek bütün hepsini bitiriyoruz..Afiyet olsun..İsterseniz resimdeki gibi sahanda yumurta sunumu da yapabilirsiniz:))

Ev Yapımı Lokum

Yorumlar

  1. bu aralar çok sık rastlıyorum bloglarda lokum tariflerine en sonunda deneyeceğim sanırım harika görünüyor eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. Maşallah Zeynocum bu sene İzmir'e güzel yağmur yağdı:)ne kadar güzel olmuş bu lokumlar... Denemek şart oldu nefis olmuş eline sağlık canım öpüyorum kocaman:) İyi hafta sonları:))sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Elifim yaa baya yağmur yağdı bu kış:))Dene bu lokumları..Koskocaman öptüm tatlişkom:))İyi haftasonları:))Sevgiler..

      Sil
  3. Denediğim ama tuturamadığım bir tarifti, sizinkiler enfes görünüyor. Kızınıza sınavında Allah kolaylık versin. Elinize sağlık. Sevgilerle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Durmecim çok değişik tarifler gördüm bende..Elmalı , ayvalı yapılanlar..Denemedim ama aklımda o tarifler ilk fırsatta deneyeceğim..Ama benim lokumlar tamamen doğaçlama çıktı:))Fena da olmadı sanki..Aslında bu tarifleri 1 gece önceden yapmak çok daha iyi sonuçlar verir kanımca:))Çok teşekkür ederim canım..Sevgiler..

      Sil
  4. çok beğendim canım.harika olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkumür ederim Mutfağa Buyruncum:))Sevgiler..

      Sil
  5. Süper olmuş canım..Lokumu çok severim helede meyveli olanları :) Ellerine sağlık bende denemek istiyoruuuum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ayşegülcüm:))Dene sende beğeneceksin canım:))Sevgiler..

      Sil
  6. Ne kadar harika bir tarif bu. Portakallı tatlıları çok severim zaten.. Tavada yumurta görüntüsüne bayıldımmm.. Ellerine sağlık mutlaka yapacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Misket limonum bende çok seviyorum portakallı tatları..Reçeli..keki..peltesi..lokumu..içimi ferahlatıyor..seviyorum bu ferahlamayı sanırım:))Beğenmene sevindim sahanda yumurtayı:))eğlenceli ve neşeli bir sunum sevenler için ideal:))Dene tatlım mutlaka..Sevgiler..

      Sil
  7. nefis görünüyor.eminim tadıda öyledir.mutlaka denemek istiyorum ama başarabilirmiyim bilmem.ellerinize sağlık.sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin Esracım mutfağıma:) denemelisin bence oldukça hafif bir tatlı..Becerirsin canımm..Zor değil..Sevgiler..

      Sil
  8. Nefis görünüyorlar Zeynepcim, tatlı krizlerine nefis bir çözüm. Ellerine sağlık Canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Feraycım:))Evet tatlı krizleri için iyi bir çözüm:)Sevgiler :))

      Sil
  9. İstanbulunda İzmirden pek farkı yok tabiri caizse bugün gök delindi İstanbulda
    Portakallı pelteyi çok severim.
    Çocukken pelte görünce dünyanın en mutlu insanı olurdum
    Muhallebiyle harika görünüyor
    Prensese ve sınava girecek tüm gençlerimize Rabbim zihin açıklığı versin,başarılı bir şekilde sonuçlansın sınavları
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek İzmirden farksızdı o gece..Kabus gibiydi İzmir..Çookk teşekkür ederim Pumpulinin Mutfağı senin diğer dostlarımızın güzel dileklerin sayesinde iyi geçmiş Prensesimin sınavı:))Pelteyi beğenmene sevindim..Su yerine doğal olarak elimizde sıkılmış meyva sularıyla çok çok daha lezzetli oluyor canım..Denemediysen bu şekliyle mutlaka dene derim..Sevgiler..

      Sil
  10. güzel bir tatlı olmuş eline sağlık

    YanıtlaSil
  11. sahanda yumurta görüntüsü çok ilginç :)
    güzel bir tatlı ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahaha:))Yaparken çok eğlendiğimi belirtmiştim:))Beğenmene sevindim tatlımm..Sevgiler..

      Sil
  12. bir de bugünkü havaya bak,1-2 gündür havalarla beraber ben bile bozulmuştum,bu sabah ise güneş o kadar neşeli ki ....bizde de var portakal ,yarın yapayayım bunu,çok beğendim(pratik olduğu için mi acaba?),ellerine sağılık canım.
    küçük hanıma da çooook başarılar dilerim,bizim evde kpss maratonu var ,allah yardım etsin sınava giren bütün çocuklara ,okumak çooook zor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh evet Mazesim yaa havalar bizle oynuyor resmen:))Dene canım seveceksin..Çookk çokk teşekkür ederim Mazesimm , iyi geçmiş prensesimin sınavı..Bu kadar güzel enerji yollayan dostlarımızın sayesinde:))Sizede başarılar dilerim maratonunuzda..Haklısın okumak zor..iş sahibi olmak ondan zoorr..Allah emeklerini boşa çıkarmasın evlatlarımızın..Sevgiler..

      Sil
  13. Nefis görünüyorlar ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Arminacım:))Hoşgeldinn Mutfağıma:))Sevgiler..

      Sil
  14. Ben nerelerdeyim de bunu kaçırmışım can zeynommm yaaa.bu ne kadar güzel bir tarif notumu aldımmm bayıldım elelrine sağlık tatlımmmmmm.<3<3<3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlı Vişnabımm beniimm dene mutlaka beğeneceksin..koskocaman öptüm canımcım:))

      Sil
  15. ellerinize saglık.harika görünüyor.kesinlikle deniycem.sevgiler:))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yorum yazabilirsiniz..Yorumunuza adınızı da eklerseniz sizi tanıma şansım olabilir..Bekliyorum değerli yorumlarınızı..

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeytinyağlı Enginar

Sebze Yemekleri Enginar Yemekleri Zeytinyağlı Enginar Zeytinyağlı Enginar      Merhabalar sevgili dostlarım..Güzel bir hafta hepimizin olsun diyorum pazar gününün son saatlerinde:)Huzur ve sağlık dolu günler diliyorum hepimize çünkü zor bir dönemden geçiyoruz..Herkes adeta barut fıçısı gibi..Git gide kutuplaşıyoruz..Bu bir sınav..Sonucunda kazananın  yada kaybedeninin hepimizin  olduğu bir sınav..Aynı geminin yolcusuyuz hepimiz ve hatırlatmak isterim bu gemi batarsa hepimiz batarız:(O nedenle de sukunetle ve sabırla , kazasız belasız atlatalım şu seçim sürecini..Olur mu:)        Eveet  huzurunuza her daim bayılarak yediğim zeytinyağlı enginar tarifimle geldim:)Benim enginarlarım geçen sene dondurucuya attığım enginarlar..Ama tazeleri çıktı ben stoklarımı eritmek için elimdekileri kullandım..Siz tazeleriyle yapın derim:)Hadi o zaman tarifimize geçelim biz..            Malzemeler: 8 tane enginar çanağı 1 Adet kuru soğan 1-2 Dal taze soğan Dereotu Yarım limon suyu 1 Çay

Mandalinalı Kurabiye

Kurabiye Tarifi Mandalinalı Kurabiye Tarifi Günaydınlar..Mutlu haftalar dilerim hepinize..Güzel olan her şey sizinle, kötülükler sizden uzak olsun..Güzel bir kurabiye tarifiyle geldim bugün..Çayınızı alın buyrun gelin..Kurabiyeler benden, çaylar sizden :)Hadi bakalım tarif için sizi Zeyno'nun Mutfağına alayım..Buyrun tarife :) Malzemeler *1 su bardağı toz şeker * 1 su bardağı  taze sıkılmış mandalina suyu *1 çay bardağı sıvı yağ *3 yemek kaşığı tereyağ *1 paket vanilin *1 paket kabartma tozu *1 çay kaşığı karbonat *1 yumurta *5 su bardağı Un Mandalinalı Kurabiye Yapılışı : Öncelikle kuru malzemeleri karıştıralım.(Un,vanilin,kabartma tozu,karbonat)Daha sonra tereyağ , şeker ve yumurtayı krema kıvamına gelene kadar .çırpalım.Sonra sırasıyla sıvı yağ ve mandalina suyunu da ekleyip çırpmaya devam edelim.Un karışımını ekleyelim ve yoğuralım.Biraz gevşek bir kıvamda olacak hamur.Çok sıkı bir hamur olmasın.Çok fazla yoğurmayın..Eğer daha kıtır bir k

Maş Fasülyesi Salatası

Maş Fasülyesi Salatası Nasıl Yapılır? Maş Fasülyesi Salatası  2017' nin son ayının ilk tarifini yazmanın heyecanı içindeyim😊😊Aralık ayının ilk tarifi yani😊Mutlu hafta sonları dilerim güzel ve yağmurlu bir İzmir akşamından sevgili dostlarım.Havalar pek bir enteresan bu aralar.Yaz değil elbette ama hani kış gibi de değil.Ara da bir soğuyor kışın varlığını hissettiriyor sonra hoooppp gene yükselişte hava sıcaklıkları!!Bi stabil ol kıpraşma demi 😉yok olmaz :)Çok bi beklentim de yok yani; yaz yazlığını ,kış da kışlığını yapsın diyorum.Baharlar da kafasına göre takılsın onların doğasında bu var çünkü!!     Ben burada  yeni yazımı hazırlarken  eşim de  Galatasaray-Akhisarspor maçını izliyor diğer tarafta. Fenerbahçe taraftarı olduğunu da belirteyim bu arada😊Yan gözle baktım An itibariyle 1-0 yeniliyor Galatasaray 😊Yazımı tamamladığımda maç sonucunu iletirim merak etmeyin😉😉Milli maçlar dışında ki maçlar çok ilgimi çekmiyor anladığınız üzere..   Şu zaman kavramı ne enteresan