Yemek yemek de yapmak da ayrı bir zevk benim için..

15 Ocak 2013 Salı

Portakal Kabuğu Reçeli

Portakal Kabuğu Reçeli


Merhabalar sevgili dostlar..Güzel bir gün olsun hepimize..Bolluk ve bereket taşsın evlerimizden:))
    Ben bugüne her zaman olduğu gibi hareketli başladım..Sabahları zor uyanan kızımı 5 dakika arayla hadi annecim diyerek , bir taraftan da akşamdan yıkamış olduğum marullarla kızıma Ton balıklı salata yapmaya çalışarak ; yani mutfakla kızımın odası arasında mekik dokuyarak başladım..Kah hadi meleğim , bebeğimm , hadi bir tanem diyerek , kah da  hadi kızım geç kalacaksın!!!Diye söylenerek  ,5 dakika annecim diye cevaplar alarak yarım saatlik bir uğraşının sonunda uyandırmayı başardım..Her sabah bu şekilde uğraşıp kızsamda için için yorgunluğunu , uykuya olan özlemini , anneye şımarmanın  en büyük konfor olduğunu biliyorum. Oldukça yorucu bir dönem geçiriyor..Üniversiteye hazırlanıyor diğer yaşıtları gibi...Çocukluğumu hiç unutmadığım için  ve bende aynı şekilde anneciğime şımardığım için anlıyorum benim tatlı meleğimi..Anneye , babaya şımarmak insanın hayatındaki en büyük lüks bence..Nasıl olsa büyüyecekler ve iş hayatına atılacaklar..Anne , baba olacaklar..İsteseler de istemeselerde hayat onlara sorumluluklarını birer birer yükledikçe erken kalkmayı da sorumluluk almayı da , sorumluluklarını yerine getirmeyi de öğretecek..Bize düşen sabırla yetiştirdiğimiz fidanlarımızın büyümelerini izlemek..
      Evlatlarımızın  gözümüzün önünde büyümelerini izlerken bizlerde aslında anne baba olmayı öğreniyoruz onlarla..Çünkü farklı farklı dönemler geçiriyorlar büyüyene kadar..Bebeklik , çocukluk , ilkokul , orta okul , lise ,üniversite..Bu dönemlerin her birinde farklı farklı ihtiyaçları oluyor kerataların..Bebekken tamamen bize bağımlıyken yavaş yavaş birey olduklarını fark ediyorlar..Arkadaşlıklar kuruyorlar..Okul sorunları..Arkadaş sorunları..Ergenlik sorunları bir de üniversiteye hazırlık dönemi var gelecek kaygısıyla beraber..Allah bütün
çocuklarımızın yolunu da bahtını da açık etsin inşallah..Pamuklara sararak büyüttüğümüz evlatlarımızın hakettikleri tüm güzelliklere kavuşması yürekten diliyorum..
      Sevgili eşim  geçen hafta çok hastalanmıştı.Bir hafta boyunca  sabah akşam iğne oldu..Bizde evden C vitamini takviyesi yaptık meyvalarla..Ballı limonlu zencefil çayı içirdim biraz zorlayarak..Sonra tadını sevdi o da :))Meyva tüketimi fazla oldu evde..Özellikle portakal normalden fazla tükettik hepimiz..Bende portakal kabuklarının hepsini atmaya kıyamadım ve bir kısmıyla portakal kabuğu reçeli yaptım..Portakal kabuğunun tadı da aroması da tatlılara çok yakışıyor..Çok seviyorum aromasını..Şimdilik reçelini yaptım ama kafamda farklı deneme fikirleri var..Uygulayınca paylaşacağım buradan..Şimdilik bu kadar benden..kendinize ve sevdiklerinize çok iyi bakın ve hasta olmayın..Sevgiyle ve afiyetle kalın:))


Portakal Kabuğu Reçelli


PORTAKAL KABUĞU REÇELİ
1,5 Kiloya yakın portakalın kabukları.
4 Su bardağı toz şeker
1 limon suyu
1 portakal suyu
2,5 bardak su ve

YAPILIŞI
Portakal kabuklarınının dışındaki kısmı rendenin en ince tarafıyla rendeliyoruz hafifçe..Sonra şeritler halinde kesip içindeki beyaz kısmı alıyoruz bıçakla.Daha sonra da küp küp kesiyoruz...Bir gün boyunca suda yumuşamasını sağlıyoruz.Hatta sık sık  suyunu değiştiriyoruz.. Ertesi gün bir kaç kez kaynatıp suyunu döküyoruz..Bunu da hallettikten sonra artık reçelimizi yapmaya başlayabiliriz..Portakal kabuklarımızın şekerini ilave edip ,limon , portakal ve normal suyumuzuda  ekleyip  kaynamaya bırakıyoruz..Bir küçük tabağa deneme yapabilirsiniz ,bir damla damlatıp reçelimizin olup olmadığını anlamak için ..Yarım saate yakın bi zamanda oluyor ama ,bu değişebilir diye düşünüyorum...Biraz soğuduktan sonra kavonozumuza yerleştiriyoruz..Veee  afiyetle yiyoruz ..