15 Ocak 2013 Salı

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ



Merhabalar sevgili dostlar..Güzel bir gün olsun hepimize..Bolluk ve bereket taşsın evlerimizden:))
    Ben bugüne her zaman olduğu gibi hareketli başladım..Sabahları zor uyanan kızımı 5 dakika arayla hadi annecim diyerek , bir taraftan da akşamdan yıkamış olduğum marullarla kızıma Ton balıklı salata yapmaya çalışarak ; yani mutfakla kızımın odası arasında mekik dokuyarak başladım..Kah hadi meleğim , bebeğimm , hadi bir tanem diyerek , kah da  hadi kızım geç kalacaksın!!!Diye söylenerek  ,5 dakika annecim diye cevaplar alarak yarım saatlik bir uğraşının sonunda uyandırmayı başardım..Her sabah bu şekilde uğraşıp kızsamda için için yorgunluğunu , uykuya olan özlemini , anneye şımarmanın  en büyük konfor olduğunu biliyorum. Oldukça yorucu bir dönem geçiriyor..Üniversiteye hazırlanıyor diğer yaşıtları gibi...Çocukluğumu hiç unutmadığım için  ve bende aynı şekilde anneciğime şımardığım için anlıyorum benim tatlı meleğimi..Anneye , babaya şımarmak insanın hayatındaki en büyük lüks bence..Nasıl olsa büyüyecekler ve iş hayatına atılacaklar..Anne , baba olacaklar..İsteseler de istemeselerde hayat onlara sorumluluklarını birer birer yükledikçe erken kalkmayı da sorumluluk almayı da , sorumluluklarını yerine getirmeyi de öğretecek..Bize düşen sabırla yetiştirdiğimiz fidanlarımızın büyümelerini izlemek..
      Evlatlarımızın  gözümüzün önünde büyümelerini izlerken bizlerde aslında anne baba olmayı öğreniyoruz onlarla..Çünkü farklı farklı dönemler geçiriyorlar büyüyene kadar..Bebeklik , çocukluk , ilkokul , orta okul , lise ,üniversite..Bu dönemlerin her birinde farklı farklı ihtiyaçları oluyor kerataların..Bebekken tamamen bize bağımlıyken yavaş yavaş birey olduklarını fark ediyorlar..Arkadaşlıklar kuruyorlar..Okul sorunları..Arkadaş sorunları..Ergenlik sorunları bir de üniversiteye hazırlık dönemi var gelecek kaygısıyla beraber..Allah bütün
çocuklarımızın yolunu da bahtını da açık etsin inşallah..Pamuklara sararak büyüttüğümüz evlatlarımızın hakettikleri tüm güzelliklere kavuşması yürekten diliyorum..
      Sevgili eşim  geçen hafta çok hastalanmıştı.Bir hafta boyunca  sabah akşam iğne oldu..Bizde evden C vitamini takviyesi yaptık meyvalarla..Ballı limonlu zencefil çayı içirdim biraz zorlayarak..Sonra tadını sevdi o da :))Meyva tüketimi fazla oldu evde..Özellikle portakal normalden fazla tükettik hepimiz..Bende portakal kabuklarının hepsini atmaya kıyamadım ve bir kısmıyla portakal kabuğu reçeli yaptım..Portakal kabuğunun tadı da aroması da tatlılara çok yakışıyor..Çok seviyorum aromasını..Şimdilik reçelini yaptım ama kafamda farklı deneme fikirleri var..Uygulayınca paylaşacağım buradan..Şimdilik bu kadar benden..kendinize ve sevdiklerinize çok iyi bakın ve hasta olmayın..Sevgiyle ve afiyetle kalın:))




PORTAKAL KABUĞU REÇELİ
1,5 Kiloya yakın portakalın kabukları.
4 Su bardağı toz şeker
1 limon suyu
1 portakal suyu
2,5 bardak su ve

YAPILIŞI
Portakal kabuklarınının dışındaki kısmı rendenin en ince tarafıyla rendeliyoruz hafifçe..Sonra şeritler halinde kesip içindeki beyaz kısmı alıyoruz bıçakla.Daha sonra da küp küp kesiyoruz...Bir gün boyunca suda yumuşamasını sağlıyoruz.Hatta sık sık  suyunu değiştiriyoruz.. Ertesi gün bir kaç kez kaynatıp suyunu döküyoruz..Bunu da hallettikten sonra artık reçelimizi yapmaya başlayabiliriz..Portakal kabuklarımızın şekerini ilave edip ,limon , portakal ve normal suyumuzuda  ekleyip  kaynamaya bırakıyoruz..Bir küçük tabağa deneme yapabilirsiniz ,bir damla damlatıp reçelimizin olup olmadığını anlamak için ..Yarım saate yakın bi zamanda oluyor ama ,bu değişebilir diye düşünüyorum...Biraz soğuduktan sonra kavonozumuza yerleştiriyoruz..Veee  afiyetle yiyoruz ..

13 yorum:

  1. Allahımmm en sevdiğim reçellerden birisi,geçen hafta annemde yaptı,eline sağlık dostum.Bu arada kızıma laf yok.....sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende çok severim portakalı da ..Reçelini de..suyunuda..herşeyini severim Fezacım:)Annen nasıl yaptı canımcım??Küp küp mü??İpe dizerek rulomu yaptı??Bizimle paylaşırsan sevinirim..Öpüyorum:))Bu arada kızına bi şey dediğim yok canım :))Sevgiler

      Sil
  2. Ellerinize sağlık, bende çok severim portakal reçelini ama, daha önce denemedim:)sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz Elif Hanım:))Çok teşekkür ederim yorumunuz için..Portakal reçeline gelince bence mutlaka deneyin ve bizimle de paylaşın bu deneyiminizi:))Sevgiler

      Sil
  3. ımmm ımmmmmmmm nasıl güzel olmuştur kim bilir ellerinize sağlık :D
    bana da beklerim
    http://coralsfashion.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim Mercancım:)Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Zeyno Hanım reçele su konmaz, reçel ne kadar çabuk pişerse meyveler o denli diri, canlı olur. Su uzun uzun pişmesine neden olur bu da meyvelerin şekerde sertleşmesi demektir oysa diri görnümlü ve doğal yumuşaklıkta reçel makbuldur. Nedense int.nette son zamanlarda okuduğum tariflerde hep reçele su konuyor. Bu büyük hata. Örneğin bir çilek reçeli, ne çok su salar, ne yapmalı: sulanan meyvenin suyunu kaybettirmek için şekere yatırıp bıraktığımız çilekleri bir süzgeçe alıp, önce suyunu hızlı ateşte uçurmalı koyulaşmaya başladığında şekerli çilekleri tencereye almalıyız.. Böylelikle reçelimiz hem parlak, hem diri, hem canlı olacaktır. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız sevgili Adsız..Çilek gibi vişne gibi meyvalardan yapılan tüm reçellerde o sebeptendir bir gece önceden şekere yatırmamız..Ama onları ben kendi sularıyla pişiriyorum..Direk ocağa alıyorum..Lakin portakal kabuğu için yapılacak başka bir şey yok ki..varsa onun için de bir önerininz seve seve denerim..İsminizi de belirtirseniz isminizle hitap edebilirim size..Sevgiler..

      Sil
  6. Şu an portakallar ocakta sanıyorum yarın sabah ilk tadımı yapacağız.Geçen hafta ilk kez turunç kabuğu yaptım.Başarılı olunca greyfurtla devam ettim,şimdi sıra portakalda...Hadi hayırlısı.Tarifinize çok güveniyorum.Çok araştırdım,izledim.En mantıklısı ve en önemlisi görseli en güzel olan kesinlikle sizin tarifti.Teşekkkürler,sevgiler

    YanıtlaSil
  7. bu arada ismim Nilüfer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ederim Nilüfercim..Tarifi beğenip uygulamana çok sevindim..Ama ben tadına baktıktan sonra da yorumunu bekliyorum canım..Bu arada Zeyno'nun Mutfağına hoşgeldin ..Sevgiler..

      Sil
    2. Günaydın.Başarılı reçelin ardından havuçlu kek derhal denendi.Veeee sonuç gene mükemmel oldu.Sanırım tarifleri sırayla deneyeceğim.Teşekkürler,sevgiler..Nilüfer

      Sil
    3. Nilüferciimm harikasın sen yaa:))Hep böyle dene ve güzel yorumlarını eksik etme emi:))Koskocaman öptüm seni..Sevgiler..

      Sil

GMAİL HESABI OLMAYAN ARKADAŞALAR YORUM YAZMAK İÇİN YORUMLAMA BİÇİMİNDEN ANONİMİ SEÇEREK YORUM YAZABİLİRSİNİZ..YORUMUNUZA ADINIZI DA EKLERSENİZ SİZİ TANIMA ŞANSIM OLABİLİR..